Записалите се за почивка в Турция нямат интерес да се откажат

Летният туристически сезон в България ще е много добър, твърди Ирена Георгиева от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции

3839 ~ 4 мин. четене
Автор: Атанас Христов

- Г-жо Георгиева, има ли отлив на български туристи към Турция заради безредиците там?

Не бих казала. По-скоро има редуциране на дестинациите през юли и август тази година. Основно се набляга на предложенията за почивки в курорта Анталия. Миналата година имаше чартърни полети и до Бодрум, например, а сега основно се предлагат програми за Анталия.

Редуцирането на дестинациите обаче си е бизнес план на всеки от туроператорите, които предлагат почивки в Турция. Няма откази заради политическата обстановка в южната ни съседка.

 

- Колко българи средно на година почиват в Турция?

Не мога да ви кажа точна цифра. Това е информация, която могат да дадат отделните туроператори, най-вече "Тезтур" и "Астрал холидейз".

Няма тревожен отлив. Още повече, че Турция много пази туризма си, включително и курортите. Страната много държи в тях да има ред.

 

- Означава ли това, че хората, които са се записали за почивка в Турция ще отидат на екскурзия там?

Да, защото отказът не е в техен интерес. Политическите събития не се смятат за форсмажорни обстоятелства, които да дадат основание на клиентите да претендират за връщане на депозитите. Такава беше и ситуацията, когато преди време гърците блокираха път Е79.

В този смисъл ми се струва, че не е редно да говорим за откази. Отказите са по-скоро за бъдещи записвания, но едва ли платилите депозит с намерение да отидат на почивка мислят сериозно да се отказва.

Не мисля и, че има основания да се отказват.

 

- Накъде ще се насочат туристите, които тепърва ще променят плановете си и няма да се запишат за почивка в Турция – към българското Черноморие, към Гърция?

Това са възможностите – Гърция или българското Черноморие. Няма друг избор, освен ако клиентите не искат да променят отпуските си за след септември. Това обаче не е възможно за всички.

Не знам обаче колко сравними са тези две възможности с това, което дава почивката в Турция. В Гърция базата не оправдава очакванията на българите, които искат all inclusive или ultra all inclusive. По-малко са хотелите, които предлагат тази база за почивка. Ако се заплати само полупансион цената на ваканцията ще се повиши, защото ще трябва да се търсят места за хранене. Т.е. ще се изхарчат средства, които не са предварително платени.

За българското Черноморие не се наемам да коментирам доколко е алтернатива на почивка в Турция. Към момента се вижда, че има голям интерес към нашето Черноморие, но цените в България са високи. Говоря за съотношението цени към предлагана база.

 

- Какъв очаквате да е летният туристически сезон у нас?

Имам усещането, че ще е много добър, защото това, на което разчитат операторите, занимаващи се с входящ туризъм показва, се оправдава - идват чужденци, има интерес към България.

На нашия пазар обаче пътуващите българи намаляха.

 

- Сегашните протести в България оказват ли негативно влияние върху туризма у нас?

Нямам наблюдения да са оказали влияние на входящия туризъм (чужденците, които идват в България). Струва ми се, че още е рано да се каже, защото протестите са от малко повече от седмица.

 

- А ако продължат мислите ли, че могат да окажат негативно влияние?

Това е в сферата на предположенията, но ми се струва, че няма да имат негативен ефект. По-скоро не, отколкото да, както се пише в социологическите анкети.

 

- Елена Иванова беше предложена за председател на все още несформираната Държавна агенция по туризъм. Доволни ли сте и одобрявате ли кандидатурата й за тази кандидатура?

Позицията на нашата асоциация е, че първо трябва да се сформира Агенцията по туризъм, или новият орган, който ще ръководи бранша, ясно да очертаят неговата юрисдикция, и тогава да мислим и изказваме мнения за човек, който ще оглави или не административния орган.

Първо да се знае за какво се търси човека и след това да мислим кой е най-подходящия.

 

- Защо се бави сформирането на това административно звено, което ще ръководи туризма?

Този въпрос не е ли риторичен?

Колкото и да се пише, че туризмът е приоритетен отрасъл, а той реално е такъв, защото носи реален приход и ръст за държавата, винаги е оставал на по-задно място.

Това е за хубаво или за лошо. Не се наемам да твърдя дали трябва да сме под мощното крило на държавата или трябва да сме благодарни, че крилото не е толкова мощно. Всяко нещо в живота има плюсове и минуси.

Туризмът винаги си върви независимо от това какво прави държавата. Може би това е обективната причина за забавеното сформиране на административния орган по туризъм. Но ние като асоциация определено искаме, час по-скоро да се реши кой ще ръководи бранша от името на държавата. В крайна сметка това е от полза на всички – потребителите и работещите в сферата на туризма.

Подкрепи Economic.bg