ФЕД изплаши Азия, инвеститорите търсят убежище

В някои държави акциите предлагат известна сигурност под формата на дивиденти

96 ~ 2 мин. четене

Краят на ерата на евтините пари може би не е добра новина за азиатските акции, но не би трябвало да доведе до масова паника. Краят на програмата за покупки на облигации от американския Федерален резерв води до страхове за липса на ликвидност. Не всички пазари обаче са еднакво уязвими.

В някои държави акциите предлагат известна сигурност под формата на дивиденти. В Тайван, Сингапур и Малайзия доходността е над дългосрочните средни стойности от преди 2008 година. Доходността на акциите в Южна Корея и Хонконг обаче е доста по-ниска отколкото в миналото.

Тайван изглежда най-привлекателното скривалище. Доходността на местните акции в момента се отклонява с 1.4 пъти по-високи стойности от средните преди 2008 година. При положение, че съдбата на тайванските производители на електроника и компоненти е тясно свързана с портфейлите на американските потребители, то тези акции би трябвало да се окажат най-малко рискови.

Малайзия, където дивидентите се отклоняват с 1.8 пъти по-високи стойности от средните стандартни, също изглежда привлекателна. Тук обаче чужденците вече притежават 48% от местните правителствени облигации в сравнение с 13%, когато ФЕД стартира първия рунд от стимули. Едно бързо оттегляне от тези облигации би поставило под натиск местната валута рингит, който вече се обезцени с 3% срещу долара през този месец.

Индия и Индонезия ще изпитват трудности при финансирането на дефицитите си по текущите сметки и техните валути може би ще поевтиняват срещу нарастващия долар. И в двете държави предстоят изключително важни избори. Доходността по дивидентите в Индия и Индонезия, както и в Тайланд и във Филипините, е близо до исторически средните стойности.

Инвеститорите може би ще се интересуват по-малко от Корея, където доходността по дивидентите се отклонява с 1.4 пъти по-малки от средните исторически стойности. Трудно може да се очаква прогнозите за растеж на печалбите да се сбъднат при положение, че корейските износители губят предимства пред японските си конкуренти. Потребителите в страната изпитват затруднения с изплащането на дългове, а икономиката изглежда достатъчно слаба, за да навлезе в дефлация.

Засега разпродажбите са навсякъде. С изключение на Малайзия, повечето азиатски борсови индекси са спаднали с между 5% и 10%, изразено в местните валути, след средата на месец май. Ако свободните средства в света продължат да търсят ново убежище през лятото, то инвеститорите ще стават все по-загрижени.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg