МВФ прогнозира гръцки сценарий в Сърбия

Без реформи и решителни мерки за икономии Сърбия може да се окаже на ръба на неплатежоспособността

Снимка: БГНЕС

3563 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Сърбия е застрашена да последва гръцкия сценарий, предупреди Международния валутен фонд (МВФ). Една от причините, която посочват експертите е, че сръбската държава наподобява октопод - всеки трети сърбин е на държавна служба, а заплатите автоматично се индексират два пъти годишно.

Според МВФ последните икономически данни за Сърбия са отчайващи - финансите на страната, която е кандидат за присъединяване към ЕС са в окаяно състояние, сочат два независими анализа, цитирани от БГНЕС. В докладите се посочва, че без реформи и решителни мерки за икономии Сърбия може да се окаже на ръба на неплатежоспособността.

Ако не се намалят драстично държавните разходи, дефицитът в държавния бюджет може да надхвърли 8% от брутния вътрешен продукт (БВП). "Без радикални мерки за икономии Сърбия няма да може да избегне дълговата криза", подчертават експертите от Финансовия съвет в Белград.

Ситуацията в Сърбия има много общи черти с гръцката - промишлеността е неконкурентоспособна, партиите в страната обслужват собствените си интереси. Голяма част от сърбите са на държавна служба, като по този показател Сърбия дори изпреварва Гърция. От общо 1.7 млн. заети, 470 хил. души са държавни служители или работят в държавни предприятия. Към тях се добавят и 40 хил. военнослужещи, няколко десетки хиляди полицаи и сътрудници на службите за сигурност.

За разлика от частния сектор, където безработицата е 27%, държавните чиновници се радват на сигурни работни места, а и печелят почти с една трета повече от заетите в частния сектор. "По този показател Сърбия държи рекорд в Европа", отбелязват експертите от Финансовия съвет. Шефът на държавната фирма "Сърбиягаз" например взимал месечна заплата от над 10 хил. евро, докато в същото време средната заплата в страната е 350 евро.

Коментари: 0