Стойнев: Не съм от КТБ, до месец изтеглям парите от банката

Мерките в енергетиката не са краткосрочни, те са неотложни, категоричен е икономическият и енергиен министър

Снимка: БГНЕС

144 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Не знам откъде идва предположението, че съм назначен за министър от Корпоративна търговска банка (КТБ). Утре може да се каже, че съм бил член и на ГЕРБ. Това каза в интервю за БНР Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката. С тези си думи той коментира вчерашното твърдение на бившия депутат от БСП Татяна Дончева, че КТБ има 6 министри в правителството, един от които е Драгомир Стойнев.

В КТБ са съсредоточени голяма част от депозитите на големите държавни енергийни предприятия. Драгомир Стойнев коментира и тази тема. "Премиерът ясно заяви, че трябва да се направи преглед парите на държавните фирми в търговските банки. Ако има огромен финансов ресурс в тази банка (КТБ - бел. ред.), гарантирам, че го месец този ресурс ще бъде изтеглен и разпределен прозрачно в останалите банки", увери Драгомир Стойнев.

"Заради напрегнатата ситуация не съм имал време да получа отговор на въпроса защо са там тези пари. Системата наистина е пред срив и съм се съсредоточил да я стабилизираме", разясни Стойнев.

Той не смята за нужно да се оправдава за всякакъв род атаки, защото твърди, че е избран с конкретна мисия - да се реформира енергетиката.

"С промените в Закона за енергетиката предвиждаме приоритетно изкупуване на евтиния ток от държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2". Мерките в енергетиката не бяха краткосрочни, те бяха неотложни. За да имаме какво да реформираме трябва да го спасим. Заради гласувани преди добавки нашият ток не беше конкурентоспособен и износът беше блокиран. В системата липсват около 1.5 млрд. лв. Ако ги има няма да има напрежение сред миньорите и сред всички участници по веригата. Нямаше да са високи и сметките за ток", категоричен е Драгомир Стойнев.

Подкрепи Economic.bg