Volvo паркира без шофьор или с... iPhone

Шофьорът може и да извика автомобила си от паркинга с помощта на мобилното приложение

392 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Шведският автомобилен концерн Volvo вече е една стъпка пред конкурентите си, след като успява да направи кола, която паркира напълно автономно, без дори водачът да се намира в автомобила, информира technews. Освен това водачът може да остави колата си и да активира режим Autonomous Parking с помощта на приложение за смартфона iPhone.

В близките дни шведската компания ще покаже концептуален модел, който сам намира свободно място и паркира. В процеса на паркиране се отчитат разположението и движението на други автомобили и пешеходци.

Технологията Vehicle 2 Infrastructure предполага използване на предаватели по пътищата. Те ще информират шофьорите за достъпността на съответни услуги за автоматично паркиране.

Използвайки информация от датчици, приложението намира свободно място и управлява паркирането. Възможна е и обратната процедура. Шофьорът може и да извика автомобила си от паркинга с помощта на приложението за iPhone.

Първият сериен автомобил Volvo, оборудван с новата система за паркиране, ще бъде XC90. Колата се очаква на пазара към края на 2014 г.

Подкрепи Economic.bg