Започва строителството на обходния път на Монтана

Предвидено е изграждането на 4 пътни възела, 7 подлеза, 2 надлеза, мост над река Огоста, железопътен надлез и др

52 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Започва строителството на oбходния път на град Монтана от км 102+060 до км 114+512,20, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ). Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез ОП "Транспорт" 2007-2013 г. и държавния бюджет. На церемонията днес ще присъства председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Стефан Чайков.

Общата дължина на участъка е 12.452 км. Предвидено е изграждането на 4 пътни възела, 7 подлеза, 2 надлеза, мост над река Огоста, железопътен надлез и др. Строителните дейности ще бъдат изпълнени от Обединение "Обход Монтана", в което участват "Трейс Груп Холд" АД и "Пи Ес Ай" АД. Стойността на договора за строителство е 46 572 618.11 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 480 календарни дни (16 месеца).

Строителният надзор ще осъществи Обединение „ЕН АР - ИНФРАМ - 2", в което участват „ЕН АР КОНСУЛТ" ЕООД - гр. Хасково и „ИНФРАМ" АД - гр. Прага. Стойността на договора е 1 512 000 лв. с ДДС.

Обектът е по маршрута на общоевропейски транспортен коридор №ІV и е отсечка от участъка Видин - Ботевград. По път Е-79 се осъществяват транспортните връзки между три европейски държави - Румъния, България и Гърция. С пускането в експлоатация на втория мост над р. Дунав при Видин - Калафат се увеличат транзитните потоци в Северозападна България, като направлението ще се използва по-интензивно като най-къс маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Подкрепи Economic.bg