В Германия: В България управлява организираната престъпност

Европа изглежда не е в състояние да се научи, пише германското издание Frankfurter Neue Presse

104 ~ 1 мин. четене

В Румъния няма независима правосъдна система, в България управлява организираната престъпност, а унгарското правителство ограничава основните права на гражданите. Това пише журналистката Сузане Кийдинг в свой коментар за германското издание Frankfurter Neue Presse. В докладите си за напредъка, Еврокомисията редовно констатира хроничните дефицити на Румъния, България и Унгария, а наскоро и при хърватите - последиците от това са нулеви, продължава тя.

През 2008 г. ЕК замрази 800 млн. евро помощи за България. По-късно парите бяха освободени. На всичко отгоре, проблемните държави имат много добра представа за уникалния си потенциал за изнудване: много важни решения в рамките на ЕС изискват консенсус. Така санкциите могат лесно да се превърнат в разменна монета.

Но най-лошото е, че Европа изглежда не е в състояние да се научи. Черна гора и Сърбия вече са кандидатки за присъединяване, а в не много далечно бъдеще следва Албания. Без структурни реформи, това е още една крачка към ръба на неефективността.

Подкрепи Economic.bg