260 милиона лева за лозарите

Приемът на заявления по новата програма започва през март

196 ~ 1 мин. четене

260 млн. лева са предвидени по новата Национална програма за подпомагате на лозаро-винарския сектор за периода 2014-2018 г. Приемът на заявления започва през март. Това обяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на традиционното зарязване на лозята в Сухиндол на днешния празник Трифон Зарезан. 

„Министерството на земеделието и храните отделя специално внимание на този сектор. Необходимо е да подкрепим не само производството на вино, но и неговата реклама, за да успеем да завоюваме нови пазари", подчерта проф. Греков. 

В програмата има специална мярка за популяризиране на български вина в трети страни. Освен това, в нея са заложени средства и за преструктуриране на лозя, за събиране на реколта на зелено и за инвестиции, каза министърът.

Той допълни, че гроздо- и винопроизводителите ще имат възможност да кандидатстват и по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. „Акцент в нея са малките ферми, така че ще стимулираме производството и на бутикови вина", подчерта той.

През 2013 година са произведени 175 хил. тона вино, от които са изнесени над 159 хил. тона.


Подкрепи Economic.bg