4 нови мола отварят врати

Очаква се H&M да отвори магазин с площ 2100 кв. м. на бул. "Витоша"

Автор: Атанас Христов

През следващите 12 месеца ще отворят врати 4 нови търговски центъра от типа "мол" - един в Бургас и три в София, сочат резултатите от проучване на консултантската компания за имоти Forton, която е партньор на международната Cushman & Wakefield за България и Македония.

За разлика от пазара на офиси предлагането на търговски площи остава високо, става ясно от доклада на консултантът.

През третото тримесечие на годината се очаква да отвори врати търговският център Strand в Бургас. Комплексът ще добави 30.5 хил. кв. м. нови търговски площи, с което Бургас ще стане градът с най-много търговска площ на глава от населението. След Strand в морския град ще има 468 кв. м. молове на 1000 души население.

В София през следващите 12 месеца са обявени намерения за завършването на 122 хил. кв. м. търговски центрове. Единият от тях е Sofia Ring Mall, който би трябвало да е готов през март 2014 г., сочат плановете на гръцките инвеститори Fourlis Group и Danaos Group. Стойността на мола, който ще е до софийската IKEA, е 120 млн. евро. През пролетта на 2014 г. се очаква да бъде открит и Plaza West в Люлин - мол, чиято стойност е 50 млн. лв.

Международните търговски вериги отново дадоха потвърждение за интереса си към българския пазар. През второто тримесечие на 2013 г. едни от най-големите наематели в Paradise Center бяха марките на групата Inditex (Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius), New Yorker, Marks & Spencer, както и първото 4DX кино на Балканския полуостров, припомнят от Forton.

Освен в моловете големите вериги предизвикаха оживление и на главната търговска улица в столицата. Очаква се една от водещите модни вериги да отвори магазин на бул. "Витоша", след като е сключила договор за 2100 кв. м. Най-вероятно това е шведската верига Hennes & Mauritz, по-позната с абревиатурата си H&M.

Коментари: 0