45% от хърватите одобряват членството в ЕС

Основните опасения на хърватите са свързани с цените на хранителните стоки, които според тях ще се увеличат, когато страната им се присъедини към съюза

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Eдва 45% от хърватските граждани вярват, че присъединяването на страната към Европейския съюз (ЕС) е нещо добро. Това показва изследване на социологическа компания Ipsos Polls, осъществено между 27 и 29 март, предаде Reuters.

26.6% от анкетираните отчитат, че членството на Загреб има както добри, така и лоши страни. 25.5% пък са на мнение, че е грешка страната им да става член на съюза.

На въпрос дали се интересуват от случващото се в ЕС, 57.3% от хърватските граждани са отговорили утвърдително, 40.8% са заявили, че не се интересуват, а 1.8% нямат мнение.

76% от гражданите смятат, че добрите страни на присъединяването към ЕС са ученето в чужбина. 72% отдават членството като предимство за намиране на работа в държави-членки на съюза. По-високата покупателна способност и пътуванията в държавите-членки на съюза са отбелязани от 65% от анкетираните

Основните опасения на хърватите са свързани с цените на хранителните стоки, които според тях ще се увеличат, когато страната им се присъедини към ЕС (45%). 35% от анкетираните отбелязват, че цените на недвижимите имоти ще се повишат. 18% са притеснени, че по-трудно ще се намира работа в Хърватия, защото пазарът на труда ще бъде отворен за целия съюз. 

Коментари: 0