Изненадващ спад в цената на зърнените култури през 2013 г.

Американското земеделско министерство прогнозира по-добра реколта от пшеница за България, българския министър очаква по-слаба

140 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

От началото на 2013 г. цените на пшеница, царевица и слънчоглед отчитат изненадващ спад. "Обикновено през първото тримесечие на годината тези култури се повишават заради по-високите разходи на производителите. За януари-март 2013 г. обаче цените им намаляха спрямо началото на годината", обясни на редовния месечен брифинг изпълнителният директор на Софийска стокова борса (ССБ) Васил Симов. Той уточни обаче, че не е никак изненадан от спада при почти всички останали стоки.

В края на март цената на хлебната пшеница на пода на ССБ се е понижила с около 20% спрямо началото на годината до около 400 лв. за тон без ДДС. Антония Белопитова, директор на дирекция "Търговия и информация" на ССБ припомни, че в началото на годината цената е била около 500 лв. за тон. На годишна база обаче цената е по-висока.

Подобно е положението и при стойността на житото на големите пазари. От началото на 2013 г. цената в САЩ се е понижила със 7% до 280 долара за тон, а в Германия цената е намаляла с 8%. Цената в Русия е около 338 долара, а в Украйна е на ниво 284 долара за тон, или с 13% по-ниска от началото на годината. "Търговията с пшеница на ССБ не е замряла. Не винаги сме имали сделки, но се радвам, че имаме информация за постигната цена", обясни Симов.

Антония Белопитова цитира данни на земеделското министерство на САЩ, според които прогнозата е за по-добра реколта от пшеница. Очакванията са за световно производство от 655 млн. тона, или с 2 млн. тона повече от прибраната реколта през миналата година. По-добра е и прогнозата за България - според щатското земеделско министерство производството у нас ще достигне 4.43 млн. тона спрямо 3.96 млн. тона прибрана пшеница през 2012 г. Основания за оптимизъм дават благоприятните метеорологични услови и меката зима, коментира Антония Белопитова.

Българският министър на земеделието и храните проф. Иван Станков обаче каза вчера, че тази година зърнената реколта ще бъде по-слаба от миналогодишната, но намалението няма да е драстично. "Очакваме добра реколта, но специалистите по места дават информация, че не е добро състоянието на есенните посеви, защото имаше проблеми със сеитбата и по-късно влошени метеорологични условия, така че очаквам да бъде по-слаба от миналата година", обясни Станков.

Очакванията за производство на царевица в света обаче са песимистични. Последните прогнози са за световно производство от 854.1 млн. тона, при прибрана реколта от 882.3 млн. тона през миналата година. Именно това води и до по-стабилен тренд в цената на царевицата, но и тук се наблюдава спад от началото на годината. В САЩ стойността се е понижила с около 1% през 2013 г. до 301 долара за тон към края на първото тримесечие.

По последни данни цените купува в България са 340-360 лв. за тон без ДДС спрямо 400 лв. за тон в началото на годината.

Коментари: 0