5-те компании с най-високо платените служители

Класацията е на база средното заплащане на работниците, без да се включват ръководителите на корпорациите

5188 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов
Съвсем скоро служителите може би ще имат повече информация за това каква е тяхната заплата на фона на възнагражденията, които получават колегите им на сходни постове.

Публичните дружества в САЩ вече са задължени да оповестяват годишната компенсация, която дават на петимата си най-високопоставени мениджъри. Ново предложение на американската Комисията по ценни книжа и фондови борси предвижда дружествата да бъдат задължени да казват и какво е заплащането на останалите им служители.

Това дава основание на Marketwatch да подреди фирмите с най-високо платените служители. Класацията е на база средното заплащане на работниците, без да се включват ръководителите на корпорациите.

5. Fannie Mae: Средногодишно заплащане на служителите - 93.6 хил. долара

Fannie Mae плаща на своите служители с 19% повече в сравнение с други компании, които се занимават с ипотеки.

4. Chevron: Средногодишно заплащане на служителите - 95 хил. долара

Служителите на бензиностанциите на петролния гигант взимат далеч по-ниски заплати от средната за корпорацията, но в Chevron са заети и много високо платени петролни инженери и специалисти.

Chevron обикновено плаща на своите служители с 12% повече в сравнение с други енергийни компании.

3. Google и Oracle: Средногодишно заплащане на служителите - 102 хил. долара

Интернет гигантът Google и технологична компания Oracle са на едно ниво що се отнася до средното заплащане на работниците и служителите.

В двете компании са заети множество уеб разработчици, софтуерни инженери и други технологични специалисти.

Google плаща на своите служители със 17% по-високи заплати в сравнение с другите компании, които поддържат търсачки. В същото време Oracle плаща с 3% по-висока надница, в сравнение с конкурентите, които произвеждат компютърен хардуер и софтуер.

2. Cisco Systems: Средногодишно заплащане на служителите - 108 хил. долара

Подобно на Microsoft, базираният в Сан Хосе гигант е дом на много високо платени специалисти в сферата на информационните технологии. Cisco плаща на своите служители с 9% повече от това, което обикновено се предлага от други големи технологични компании.

1. Microsoft: Средногодишно заплащане на служителите - 110 хил. долара

Средната годишна заплата в базираната в щата Вашингтон технологична корпорация може и да е по-висока, тъй като софтуерният гигант разполага с множество софтуерни инженери и други технически специалисти - обикновено добре платени позиции.

Данните сочат, че Microsoft плаща на своите служители с около 17 % повече в сравнение с други големи технологични компании.
Подкрепи Economic.bg