България договори 1 млрд. евро за технологична модернизация

Финансирането е одобрено от Европейската комисия

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Мярката за технологична модернизация на българските предприятия е получила одобрение за финансиране от Европейската комисия (ЕК), заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на дискусия с представители на индустрията, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

”Бизнесът в България се нуждае най-много от технологично обновление, въвеждане на международни стандарти, сертифициране и интернационализация”, подчерта Стойнев. По думите му договорените средства по оперативна програма ”Иновации и конкурентноспособност” (ОПИК) са над 1 млрд. евро.

Стойнев подчерта, че акцентът на програмата е директна помощ за българския бизнес. Той обясни, че новата версия на ОПИК е базирана на активен диалог с бизнеса и администрацията трябва да направи всичко възможно процедурите да са опростени, да има прозрачност и равнопоставеност.

Енергийният министър посочи още, че важните решения ще се взимат на база на реални предложения от страна на бизнеса. Според министъра резултатите по програмата ще бъдат постигнати на база натрупаният опит и поуките от допуснатите грешки.

Подкрепи Economic.bg