90 млн. лв. за ученици и студенти

Парите са по европейска програма, която осигурява учебни практики

90 млн. лв. отиват при 120 хиляди ученици и студенти по европрограма, която осигурява учебни практики.

Ученици от професионални гимназии и студенти могат да се включат в стажове, за които се плаща с европейски пари. Осигуряват се поне 240 часа работа по професията в реална среда.

Учениците, които завършат успешно практиката ще получат стипендия 300 лева. А студентите - 480. Ще се плаща и на фирмите, които въвеждат младежите в занаята.

Връзката между фирми, ученици и студенти ще става на специален интернет сайт, в който и двете страни ще публикуват информация за себе си. Системата ще заработи през юни.

По друга схема фирмите могат да наемат на стаж безработни младежи до 29-годишна възраст. За първите 6 месеца заплатата и осигуровките се плащат отново с европейски средства.

"Да ме чуят всички до 29 години, които са безработни, още утре да отивате в бюрата по заетост и да си подавате документите, защото това е рядък шанс. Огромни пари, стотици милиони, милиарди, стоят за да бъдат използвани от хората, който не ги използва да не се сърди, че е безработен", каза Бойко Борисов, цитиран от bTV.

От стажантската програма вече са се възползвали близо 900 фирми у нас, които са назначили над 1500 младежи. А пари има за поне 8 хиляди.

Коментари: 0