АЕЦ „Козлодуй“ иска да избегне посредниците

Според директора на централата Валентин Николов ще се иска пълен лиценз от ДКЕВР, за да се продава електричество на крайни клиенти

228 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Атомната електроцентрала АЕЦ "Козлодуй" иска да прескочи посредниците и да продава самостоятелно електроенергия на крайните потребители. В интервю за БНР директорът на централата Валентин Николов каза, че към момента централата продава енергията си на клиенти в Германия, Австрия и дори Италия, но чрез търговци-посредници.

Николов обяви, че ръководството на централата ще поиска пълен лиценз от ДКЕВР. "С лиценз за търговец на електричество печалбата на дружеството ще се увеличи с между 5% и 10%", смята Николов.

Директорът на централата обяви още, че през тази година V и VI реактор трябва да получат лиценз за удължаване с минимум 20 години. Освен това ръководството предвижда през месец март да пусне в експлоатация ВЕЦ "Козлодуй". "ВЕЦ-ът вече е свързан с електрическата система на страната. През март трябва да получи акт 16, с който да бъде пуснат в употреба", уточни Николов.

Той обясни, че в така наречения енергиен микс, който се задава от ДКЕВР, АЕЦ "Козлодуй" участва с 9.5 млн. мегаватчаса.

"Търсим варианти със собствени средства да постигнем максимални резултати. Предвидили сме и нова инвестиционна програма, която да заработи през текущата 2013 г. в размер на около 200 млн. лв.", коментира Николов.

Подкрепи Economic.bg