Адемов: Няма пари за добавки за всички пенсионери

Обсъжда се допълнителни средства да получат тези с пенсии под 250 лв.

96 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Правителство и аз искаме всички пенсионери да получат коледни добавки. Но за това трябва огромен финансов ресурс и няма как да стане. Засега се обмисля допълнителни средства да получат пенсионерите, които са с пенсии под прага на бедност, който за следващата година е 251 лв. Това са малко над 1 млн. пенсионери. Така министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов коментира в ефира в БНТ намеренията за даване на коледни добавки към пенсиите.

Адемов поясни, че добавките няма да са диференцирани, а универсални. "Всички с пенсии под 251 лв. ще получат по 50 лв. Това е един от вариантите", добави Хасан Адемов. Надеждите му са да има добро изпълнение и преразпределение в бюджета и парите за коледни добавки да се намерят. "Народното събрание дари 12 млн. лв. Ще се разчита и на преизпълнение на приходите. Има оптимизъм в последните месеци", каза социалният министър. По думите му малко по-високата приходна част, която е заложена в Бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2014 г. е от повишаване на осигурителните прагове.

"Бюджетът за следващата година дава шанс за подобряване на живота на 3 млн. български граждани. Обещаните 250 хил. нови работни места са сериозен ангажимент", каза още Адемов. Според него ако всички мерки се случат - навременно възстановяване на ДДС, разплащане на държавата с бизнеса, добро усвояване на европейските програми, може да се повиши заетостта, която е функция от развитието на икономиката. "Бюджетът е социално ориентиран и е насочен към ръст на икономиката и към развитието на регионите", категоричен е социалният министър.

Подкрепи Economic.bg