Американец опита да прелети над Атлантическия океан с 370 разноцветни балона

Полетът е завършил неуспешно след като Джонатан Трап се е приземил на остров Нюфаундленд

Автор: Десислава Младенова

Американският летец Джонатан Трап е избрал интересен метод за да прелети от САЩ до Европа. Вместо традиционния голям балон, издигащ се благодарение на нагорещен въздух, американецът използва 370 по-малки балона, пълни с хелии. Той излетя тази сутрин от Карибу, щата Мейн в САЩ, като опитът му е първият за прелитане над Атлантическия океан с множество балони. За съжаление обаче опитът на американеца завърши неуспешно, предаде BBC.

След 10 часов полет, американецът се е приземил на Нюфаумдленд, най-големия канадски остров на източното крайбрежие на Северна Америка. Технически проблеми са провалили полета на Трап, но пилотът е в добро здравословно състояние.

Той се надяваше да прелети разстояние от нaд 4 хил километра. Очакваше се полетът на Трап между Америка и Европа да продължи 6 дни, а балоните да го издигнат на височина от 7.6 км над морското равнище.

Трап пътувал в жълта спасителна лодка, за която са били завързани стотиците шарени балони. Лодката е предназначена да го спаси от удавяне ако се приземи в океана, а наблизо няма спасителен екип.Според американеца най-важният фактор за успешното завършване на презокеанския полет са били благоприятните метеорологични условия. 

В предишни опити за летене с множество балони пълни с хелии, Трап е преминавал успешно над Алпите и Ламанша.

 

 

Коментари: 0