Apple може да продължи да продава iPhone 4 в САЩ

Samsung остана "разочарована" от отменената забрана

156 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Победата, която южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics спечели за патентно нарушение от основния му конкурент - американската корпорация Apple, се оказа куха, след като администрацията на президента на САЩ Барак Обама отмени заповедта за блокиране на доставките на някои по-стари модели на iPhone в САЩ.

Търговският представител на САЩ Майкъл Фроман, определен от Обама да разгледа случая, каза, че забрана за продажбата на iPhone 4 и iPad 2 3G е била неоправдана, предаде Bloomberg.

В първите дни на юни Комисията по международна търговия на САЩ (ITC) призна, че Apple нарушава патенти на Samsung и наложи забрана за внос и продажба на някои продукти на компанията на територията на страната. В забранителния списък попаднаха iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 3G и iPad 2 3G, които се сглобяват в Азия и продават по целия свят от оператора AT&T. Samsung подаде иск срещу Apple, твърдейки, че компанията нарушава нейни патенти, свързани с технологични решения за безжично предаване на данни. Президентът Барак Обама имаше 60 дни, за да проучи решението на комисията и евентуално да наложи вето върху него.

След като администрацията в САЩ помилва Apple, от конкурентната компания останаха неприятно изненадани. "Samsung е "разочарована" от отмененото решението на ITC", каза Нам Ки Юнг, говорител в централата на компанията в Сеул.

Apple е продала смартфони iPhone на обща стойност 78.7 млрд. долара през миналата фискална година.

Подкрепи Economic.bg