HSBC закрива сметките на посолствата

Отправеното искане е част от програмата за намаляване на бизнес рисковете

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Най-голямата банка е Европа - британската HSBC Holdings, е изпратила писмо до 40 дипломатически мисии, с искане да закрият своите сметки във финансовата институция. Мярката е част от програмата на финансовия гигант за намаляване на бизнес рисковете, предаде BBC. Решението на банката ще създаде "хаос", коментира ръководителят на консулския корпус на Великобритания.

От HSBC заявяват, че посолства са били обект на същите оценки, каквито се прилагат и за всички останали бизнес клиенти на финансовата институция. Дипломатическите мисии трябва да отговарят на петте критерия на банката - международна свързаност, икономическото развитие, рентабилност, ефективност на разходите и ликвидност.

Говорител на HSBC казва, че оценката на банката с петте критерия се прилага за във всички бизнес направления от май 2011 г. насам и посолства няма как да са изключение.

Дипломатическите мисии се третират от банките като бизнес клиенти, защото обикновено използват услуги като управление на паричната наличност и плащания на служителите, и могат да взимат заеми.

Подкрепи Economic.bg