Apple прави оптичен стилос

Компанията е подала молба за патент в американската комисия за патенти и търговски марки

Случи се немислимото. Apple са решили да разработват оптичен стилос. Информацията е на Mashable и според нея от компанията са подали молба за патент в американската комисия за патенти и търговски марки (‘U.S. Patent & Trademark Office’), пише digital.bg.

Учудването за целия технологичен свят е голямо, тъй като самият Джобс заяви през 2007 година при представянето на iPhone, че едва ли някога някой ще иска да използва стилос. Ето защо е добре да уточним, че идеята за стилос на Apple е малко по-различна от обикновените стилоси, които се използват днес с таблетите.

Стилосът, който Apple искат да разработват, е оптично устройство, което може да определи посредством сензор за натиск кога върхът се допира в повърхност, и което заснема изображението посредством вградена камера.

В допълнение, стилосът може да има и сензори за определяне на ориентацията като акселерометри и/ или жироскопи. Подобна допълнителна функционалност обче едва ли ще може да реши обичайните за стилосите проблеми. Или както Джобс беше формулирал проблема, „на кой му трябва нещо, което да си купува, след това да му търси място където да го държи, и накрая да го изгуби?”.

Освен това, анализаторите припомнят, че подаването на заявление за патент в никакъв случай не означава, че следващата версия на iPad ще бъде с оптичен стилос. Най-вероятно това ще се случи в по-далечно бъдеще, а може и никога да не стане.

В заключение, нека не забравяме, че Apple се славят с качествените си и полезни продукти, и едва ли ще видим аксесоар към iPhone или iPad, които ще са добавени просто за разнообразие или като случайно хрумване.

Въпросът е обаче как идеята за оптичен стилос може да се свърже с философията за дизайн на продуктите на Apple. Предстои да видим.

Коментари: 0