Apple спира вредните вещества в продуктите си

Американската компания взе екосъобразно решение с цел здравеопазване на служителите си

Екоинициатива

Apple спира вредните вещества в продуктите си
160 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Американската компания Apple Inc. пое ангажимент да забрани изпозлването на бензол и гексан в производството на продукцията си, информира агенция Associated Press (AP).

На последното си съвещание корпорацията на Стив Джобс взе решение да забрани изпозлването на тези химически вещества в своите фабрики, въпреки минималното им ниво на концентрация. Apple накара ръководителите си по производство да проведат тестване на всичките суровини, които се доставят, за наличие на вредни вещества.

Това е всичко, което ние можем да направим за намаляването на нивото на химическо въздействие върху сътрудниците си и да покаже своето неравнодушие към здравето на служителите си“, обясни вицепрезидентът на Apple по екоинициативи Лиза Джексън.

В решението си Apple се позова на петицията на активистите на неправителствената организация (НПО) за борба за правата на трудещите се в Китай, а също така на Комитета по защита на потребителите Green America.

Преди това компанията проведе четиримесечно изследване на 22 производствени мощности, като на 18 от заводите не бяха открити следи на опасни химически вещества. На другите 4 такива са открити вредни вещества, макар и под разрешеното ниво.

Корпорацията обаче до момента не успяваше да забрани изпозлването на бензол и гексан на първите стадии на производствения процес, тъй като производствените цикли са разппределени по различни фабрики на Apple. 

Коментари: 0