Аржентина има часове, за да се спаси от нов дефолт

Министърът на икономиката от вчера води тежки преговори с облигационерите в Ню Йорк за исканите от тях $1,3 млрд.

Последен шанс

Аржентина има часове, за да се спаси от нов дефолт
276 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Аржентина е изправена пред надпревара срещу време в сряда, за да парира втория си дефолт от 12 години насам, пише британската агенция Reuters. Tя трябва или да сключи сделка до края на деня за оттегляне на иска от страна на инвеститорите или да спечели време от американския съд за постигане на споразумение.

Аржентинският министър на икономиката Аксел Кисилоф (на снимката) се появи вчера в Ню Йорк, за да се присъедини към последния опит за преговори и да се изправи лице в лице с директорите на местните хедж фондове. Те настояват за пълно погасяванена дълговете по облигации, които са закупули с най-нисък лихвен процент, след като страната фалирапрез 2002 г.

Хедж фондовете имат да взимат 1,33 млрд. долара от властите в Буенос Айрес, но клаузата за равно третиране при споразумение с облигационерите през 2005 г.би струвала на Аржентина много милиарди повече.

Кисилоф излезе от преговори късно снощи,като казасамо, че „те ще се възобновят в сряда”. Но посредникът Даниел Полак заяви, че въпросите, разделящи страните в спора засега "остават нерешени" и тя е все ощене е решено дали двете странище се срещнат в сряда.

Третата по големина икономика в Латинска Америка в продължение на годинисе бореше с хедж фондовете, които са против големи отписвания на активи, но след изчерпване направните възможности, Аржентина е изправена пред дефолт, ако тя не достигне сделка в последната минута.

Аржентина има време до края деня в сряда, за да излезе от задънената улица. Ако не успее, щатският окръженсъдия Томас Гриса ще забрани на Аржентина да обяви 30 юли за краен срок заплащанес купонза разменени облигации.

Неочакваната поява на Кисилоф в Ню Йорк повиши надеждите, че все още имавреме, за избягване на дефолта, която ще създаде още болказа една икономикаврецесия, макар и да нее от мащабите наикономическия сривпрез 2002 г., довел со 100 млрд. долара дълг.

"Избягване на дефолта евсе ощевъзможно и, дори и да има дефолт, ние вярваме, че правителството може д аотговори на очакванията на пазара", коментираха от Bank of America Merrill Lynch.

Правителството в Буенос Айрес натискаше с всичките си усилия за спиране насъдебното решениеза крайния срокв сряда. Шансовете му за успех лъснаха вчера, когато притежателите на деноминираните в евро борсови облигациина Аржентиназаявиха, че фалитът би насърчил уреждането на спора.

Те също таказаявиха, че ще се улесни сделката като Буенос Айрес се от т.нар. „клауза Руфо”, която предотвратява Аржентина от предлагането на други инвеститори на по-добри условия от вече предложените. Аржентина обаче последователно твърди, че клаузата Руфо й забранява да постигне разбирателство с кредиторите.

 

 

 

 

 

 

Подкрепи Economic.bg