Аржентина отказа да плаща на кредиторите си "лешояди"

Решението на Върховния съд на САЩ за издължаване на $1,5 млрд. ни тласка към дефолт, казва министърът на икономиката Аксел Киселеф

Пред фалит?

Властите в Буенос Айрес не планира да спазва решението на Върховния съд на САЩ за изплащане на 1,5 млрд. долара по държавните си облигации, информира Euronews.

Правителството на Аржентина е на мнение, че при необходимост може да обяви дефолт по дълговете си, като намекват, че последиците за световната икономика ще се окажат още по-сериозни, отколкото след аналогичното решение през 2001 г.

Въпросът вече е поставен за разглеждане пред „Групата 77” – организацията на развиващите се държави в рамките на ООН.

„Това, вероятно, може да ни тласне към технически дефолт. От която страна и да погледнеш, това решение води Аржентина към възможността за икономическа криза. При това, обемът на държавния ни дълг е по-голям, отколкото през 2001 година”, казва министърът на икономиката на Аржентина Аксел Кисилеф.

След дефолта от 2001 г. Аржентина размени старите облигации за нови с намаление. Но част от кредиторите, спекулативни фондове, които Буенос Айрес нарича „лешояди”, не се съгласиха с това и осъдиха властите на страната.

Делото мина през няколко инстанции, като Върховният съд на САЩ постави точка на 16 юни, фактически задължавайки Аржентина да изплати на кредиторите 1,5 млрд. долара в следващите две седмици.

Коментари: 0