Австралия избира парламент

За премиерскто място се борят досегашният премиера Кевин Ръд и либералите начело с Тони Абът

208 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Австралия избира парламент. Гражданите на страната ще трябва да решат дали начело да останат лейбъристите или да бъдат сменени от опозиционната Миберално-национална коалиция, предаде ИТАР-ТААС. Общо 54 партии са регистрирани в страната, като само 36 от тях са излъчили кандидати, но само четири имат такива във всички избирателни окръзи. Това са Лейбъристката парти, Либерално-националната коалиция (ЛНК), “Зелените“ и създадената неотдавна партия на милиардера Клайв Палмър – Единна партия на Палмър.

Основни претенденти по традиция са представителите на двете водещи политически сили – управляващата в момента Лейбъристка партия начело с премиера Кевин Ръд и либералите начело с Тони Абът. Според проучване в страната, фаворит на гласуващите е Тони Абът, тъй като много негативно се отрази вътрешнопартийният преврат, с който през юни Ръд измести от премиерския пост Джулия Гилард.

Право на вот в страната имат около 15 млн. избиратели, а избирателната активност е около 90%, тъй като в Австралия гласуването е задължително. При неупражняване на вота, глобата е 20 австралийски долара, а ако не бъде изплатена в срок до 21 дни, нараства до 170 долара.

Подкрепи Economic.bg