Азиатските борси близо до 2-годишен връх

Акциите на енергийните компании поведоха биковете

80 ~ 1 мин. четене

Азиатските акции се повишиха, а регионалният бенчмарк докосна най-високата си стойност от май 2011 г. насам. Биковете бяха поведени от акциите на енергийните компании, пише Bloomberg.

China Petroleum & Chemical Corp, най-голямата рафинерия в Китай, добави 1.9% към пазарната си капитализация, след като Morgan Stanley прогнозира, че намалените цени на горивата в Китай ще са от полза за компанията. Най-големият световен производител на видео игри Nintendo Co обаче изтри 6.7% от стойността на акциите си в Осака, след като се оказа, че технологичното дружество е продало по-малко конзоли от предварителните очаквания.

Общият азиатски индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 0.6% до 139.74 пункта, което насочи бенчмарка към най-високото му ниво от 3 май 2011 г. насам. От началото на тази година измерителят е добавил 7.4%.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 се изкачи с 0.5%, колкото добави и широкият Topix. Корейският Kospi увеличи стойността си с 0.4%, след като данните показаха, че икономиката на страната през първото тримесечие се повишила с най-бърз темп за последните две години. В Хонконг Hang Seng се изстреля с 1.1%, а китайският Shanghai Composite нарасна с 0.2%.

Подкрепи Economic.bg