Рекордна безработица в Испания

През първото тримесечие делът на безработните е надхвърлил 27%

180 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Нивото на безработица в Испания достигна 37-годишен връх, нараствайки с повече от очакваното през първото тримесечие на тази година, след като усилията за понижаване на най-големия бюджетен дефицит в ЕС, оказаха негативно влияние върху ръста на икономиката.

Броят на безработните е на най-високото равнище от 1976 г. - годината след смъртта на диктатора Франко и съответно прехода на страната към демокрация. Най-голямата строителна компания в Испания, Fomento de Construcciones & Contratas (FCC), може да уволни 9.7% от своите 1 500 служители по чистотата, заради по-слабата активност.

Премиерът Мариано Рахой ще представи утре фискални и политически мерки, целящи да прекратят 6-годишния спад в четвъртата по големина икономика в Еврозоната. Рецесията в Испания продължава вече седмо поредно тримесечие, което доведе до мрачната статистика, че в Испания се намират повече от 20% от всички безработни в ЕС.

Международният валутен фонд понижи миналата седмица прогнозата си за брутния вътрешен продукт на Испания за 2013 г. до спад от 1.6% вместо 1.5% и коментира, че безработицата ще надмине 27% тази година.

Подкрепи Economic.bg