БДЖ пуска ретро локомотив по случай Деня на детето

Продажбата на места започна днес

Локомотив 01.23, гара Банкя, март 2011 г.

Снимка: Мирела Живкова

Автор: Стилиян Гребеничарски

„Холдинг БДЖ” ЕАД ще организира пътуване на композиция с парен локомотив по случай 1 юни - Международен ден на детето, съобщават от компанията.

Любителите на историческия подвижен състав ще могат да видят в работен режим парния локомотив 01.23. Той ще бъде включен към композициите на два влака, които ще се движат между София и Банкя. Влакът от София за Банкя ще тръгне от Централна гара София в 13:30 ч. В обратното направление композицията с ретро локомотива ще замине от гара Банкя в 15:00 ч. Влаковете ще бъдат със задължителна резервация и ще пътуват в състав от пет второкласни пътнически вагона.

Локомотив 01.23 е произведен в Швейцария през 1935 г., когато е и доставен в страната ни. В редовна експлоатация е 38 години до 1973 г. На 8 януари 1979 г. е обявен за представител на локомотивната серия 01 в музейната колекция на БДЖ. Възстановяван е за движение на два пъти - през 1988 г. и през 2003 г., откогато е на разположение за различни атракционни пътувания

Цената на билетите за атракционните влакове между София и Банкя за всички пътници над 14-годишна възраст ще бъде 5 лв. в едната посока (с включено запазено място), като същата цена (5 лв.) ще важи и за пътуване в двете посоки (с включени запазени места).

Децата до 7-годишна възраст ще пътуват в ретро композициите безплатно. В случай на проявено желание от страна на техните придружители, на най-малките пътници ще бъде издавано запазено място, чиято стойност ще е 1 лв. Децата от 7 до 14 навършени години също ще пътуват безплатно, като за тяхното пътуване е необходимо единствено закупуването на запазено място на цена от 1 лв. Възрастта на децата ще се удостоверява с акт за раждане или копие от него, както и с железопътни карти „Дете” и „Учащ”. Националният железопътен превозвач напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

Пътуването с атракционните влакове ще бъде безплатно за служители от системата на железниците и членове на техните семейства (притежаващи билети за безплатно пътуване); служители, пенсионирани в системата на железниците; клиенти, притежаващи удостоверение за инвалидност с трайно намалена трудоспособност; ветерани от войната, носители на орден „За храброст”, както и многодетни майки (имащи право на билети за безплатно пътуване). Тези клиенти ще трябва да заплатят единствено цената на запазеното място за своето пътуване, чиято стойност е 1 лв.

Предварителната продажба и резервацията на запазени места за пътуване с атракционните влакове започва от днес (27-и май). Билети могат да бъдат закупени от билетните каси на Централна гара София и гара Банкя, както и от железопътните бюра в гр. София, намиращи се в Центъра за комплексно транспортно обслужване на населението (ЦКТОН) в НДК и на ул. „Гурко” № 5.

Коментари: 0