БНБ пусна златна монета от 100 лв.

Цената й е 1100 лв. без ДДС

472 ~ 1 мин. четене

Българска народна банка (БНБ) пусна в обращение от днес златна възпоменателна монета "Св. Петка Българска", която е от популярната серия "Българска иконография", съобщиха от централната банка.

Монетата ще се продава на касите на БНБ на цена 1100 лв. без ДДС, а номиналът й е 100 лв. От финансовата институция обясняват високата цена с факта, че е определена за "инвестиционно злато".

Металът, от който е изработена монетата е злато, проба 999/1000, а качеството е мат-гланц, висше. Теглото е 8.64 г, диаметърът е 24 мм, а тиражът - 2500 броя.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на БНБ с годината "1879", която е изписана върху лентата. Околовръст са изписани "Българска народна банка", номиналната стойност "100 лева" и годината на емисия "2012".

На обратната страна на монетата е изобразен фрагмент от икона на Св. Петка Българска. Околовръст е изписано  "Св. Петка Българска", а от двете страни на изображението на светицата е изписано името й на черковнославянски език. Автор на художествения проект е Ваня Димитрова.

Подкрепи Economic.bg