BP заведе дело срещу американската Агенция за защита на околната среда

Според BP американската агенция е превишила правомощията си със забраната и тя може да доведе до сериозни последствия за петролната компания

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Британският петролен гигант BP Plc заведе дело срещу американската Агенция за защита на околната среда, след като Агенцията й забрани да кандидатства за нови държавни поръчки, предаде Al Jazeera.

През 2010 г. взрив на петролната платформа Deepwater Horizon доведе до екологична катастрофа в Мексиканския залив. В продължение на 87 дни компанията не успя да затвори кладенецът, от който бълваше нефт в океана. В крайна сметка дупката беше затворена, но във водата вече бяха изтекли 4.9 млн. барела петрол, а при взрива и потъването на платформата загинаха 11 души.

След заведени стотици дела срещу BP, компанията беше принудена да плати на американското правителство 4.5 млрд. долара, а на физически лица и компании, компанията беше осъдена да плати 7.8 млрд. долара за нанесени преки и косвени щети.

Според BP американската агенция е превишила правомощията си със забраната и тя може да доведе до сериозни последствия за петролната компания. От агенцията за защита на околната среда обвиняват английския петролен гигант  в "липсва бизнес интегритет" по отношение на това как се е справила с инцидента.

Подкрепи Economic.bg