БСК: Безработицата е над 19%

Нужни са строги мерки за запазване на интелектуалния потенциал на страната ни

Реалното ниво на безработицата е над 18-19%, а повече от половината млади хора в страната са безработни. Това съобщи зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков, който взе участие в организираната от КТ „Подкрепа“ конференция, която бе посветена на равното третиране и достоен труд за работещите мигранти посредством законодателството и правната закрила.

Според данните на камарата доста повече от 30% от работните места са заети от хора, които са свръхквалифицирани. Това значи, че те далеч по-образовани и по-квалифицирани, отколкото се желае от тях за позицията, която заемат в работната среда.

Друг акцент, на който Бранков обърна внимание, бе проблема с изтичането на добавена стойност от страната. Между БСК и Националната агенция по приходите (НАП) са били проведени дискусии, посветени на темата. Към момента тече ускорен процес за изтичане на добавена стойност по линията на данъчните измами с ДДС и вътрешнообщностните доставки за ЕС. Една такава схема посочва, че дадени стоки могат да бъдат произведени във Франция, след което да бъдат внесени в България, струвайки по-евтино. Така при влизането си в българския пазар те отнемат от печалбата на българските производители и дебалансират статуквото.

Лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев пък посочи, че е нужно търсенето на нови начини страната ни да не губи интелектуалния си потенциал. Той добави, че запазването на добре подготвената работна ръка е основа за българската конкурентноспособност и успех занапред. Директен и притеснителен пример за отлив на качествени младежи е Немската гимназия в столицата, където близо 90% от завършващите търсят реализация в чужбина и по-точно в Германия.

"Нещата с липсата на кадри са драматични и от една страна не мога да се сърдя на моите сънародници, които напускат страната в търсене на по-добър живот. Но от друга страна, не мога да не бия камбаната, защото всичко това се отразява върху възможността на държавата да се развива пълноценно", уточни Тренчев.

Той отбеляза, че много от българите, които работят извън страната се съгласяват да приемат всякакви условия, само и само да не изгубят работата си. Именно за това той препоръчва сънародниците ни зад граница да станат членове на местните синдикални организации, които могат да защитават техните права и да им помагат при нужда.

Коментари: 0