БСП, ДПС и Атака скочиха срещу референдум за гласуването

ГЕРБ застана зад предложението на президента Росен Плевнелиев

Снимка: БГНЕС

280 ~ 3 мин. четене

Депутати от партийните групи на БСП, ДПС и Атака изразиха негативна позиция спрямо предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум, на който да се реши въпросът с електронното гласуване, задължителен вот, както и мажоритарен избор на депутати. Прави впечатление изострянето на позицията на социалистите, които в средата на 2012 година обявиха, че „електронното гласуване е бъдещето на изборите и по света, и в България\", но \"не му е времето сега\".

Реакцията на БСП

Външният министър Кристиан Вигенин (БСП) коментира, че ”референдумът е важно достижение на демокрацията. Но да питаш хората за процедури, а не за политика, е неубедително и мирише на неумел пиар”. Електронното гласуване дава необятни възможности за изборни фалшификации и манипулации, коментира пред Нова телевизия зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

„Предложение на президента за референдум по тези теми е откровен призив да се нарушава Конституцията, защото две от исканията са откровено противоконституционни. Имам предвид задължителното гласуване, което според чл. 42 от Конституцията е право, както и електронното гласуване, което бе отменено от Конституционния съд с аргумента, че сериозно нарушава тайната на вота. Освен ако президентът не иска да участва или да бъде инициатор на една колосална фалшификация на предстоящите избори”, обясни тя.

Относно идеята за въвеждане на няколко мажоритарни кандидати тя заяви: „Аз сериозно се питам къде беше президентът през последните седем месеца, когато се обсъждаха изборните правила и дали не беше по-подходящо това обръщение да беше направено с новогодишното му обръщение, защото сега, когато Изборният кодекс е приет на първо гласуване, когато го обсъждаме на второ четене, е меко казано включване в отбора на тези, които искат да попречат на приемането на новия Изборен кодекс и искат европейските избори да се проведат по старите правила. Можеше тези идеи да бъдат лансирани по-рано”.

В същото време от Коалиция за България смятат да внесат предложените от граждански организации промени в Закона за референдумите, които да улеснят свикването на такива допитвания, но след гласуването на новия Изборен кодекс.

„За да може да се свика всеки следващ референдум, трябва да се промени законът и да се улесни възможността за свикване на допитване. Изборите са в края на май. След тримесечна кампания нямаше яснота какви точно са позициите за референдума, който мина, представяте ли какво би се случило сега, ако се свика референдум за май? Има доста теми по изборите в Европа. Ключов е дебатът за Европа - какво ще се получи като наслагване, ако захванем и тема за референдума”, попита народният представител от БСП Татяна Буруджиева.

ДПС и Атака против референдум

\"Някой има интерес да бъде съхранен тотално дискредитирания проект Фидосова на изборен кодекс.Това е абсолютно неприемливо за нас\", коментира пред Би Ти Ви идеята на президента лидерът на ДПС Лютви Местан. Според него Плевнелиев работи за интересите на ГЕРБ, които искат да провалят новия изборен закон.

Според Магдалена Ташева от \"Атака\" с това свое искане президентът за пореден път демонстрира своята ниска политическа и правна култура. Тя допълва, че подобен референдум би имал смисъл, ако се предхожда от достатъчно дълга разяснителна и информационна кампания. 

Десислав Чуколов от \"Атака\" пък каза, че през 2009 г. президентът Георги Първанов е искал мажоритарен избор, което облагодетелствало ГЕРБ с 20 депутата. Сега Плевнелиев вървял по стъпките му в услуга на ГЕРБ.

ГЕРБ застана зад Плевнелиев

От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят предложението на президента. „Призоваваме ръководството на Народното събрание във възможно най-кратък срок да внесе предложението за обсъждане в пленарна зала и чрез приемане на решение за провеждане на референдум да докаже привидната ангажираност на управляващата Тройна коалиция на БСП, ДПС и Атака към исканията на българските граждани\", обясниха от ГЕРБ.

Снощи в ефира на БНТ президентът Росен Плевнелиев предложи на парламента решение за провеждане на национален референдум по въпросите, свързани с мажоритарния избор на част от народните представители, задължителното и електронното гласуване. Допитването трябва да се проведе заедно с вота за европейски депутати, смята държавният глава. Въпросът за задължителното гласуване е изключително важен, тъй като евентуален положителен отговор би променил радикално избирателната система и политическото представителство в парламента. Част от исканията на Плевнелиев - за мажоритарен вот и електронно гласуване, съвпадат с предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс.

Коментари: 0