Барозу призова Европа да не се поддава на популизма

Лидерът на ЕК посочи като положителни примери държавите, които съкратиха дефицита в бюджетите си и успешно проведоха или са предприели структурни реформи

132 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Председателят на Европейската комисия (EK) Жозе Мануел Барозу призова лидерите на европейските страни да не се поддават на популистки решения, предаде Reuters.

"Надявам се, че няма да се поддадем на съблазънта на популистките импулси, заради резултатите в една от страните-членки на ЕС (Италия - бел. ред.). Въпросът, който следва да си зададем, е един - трябва ли да определяме нашата икономическа политика на основата на краткосрочни електорални резултати? Според мен отговорът е съвършено очевиден", заяви председателят на ЕК.

Барозу посочи като положителни примери държавите, които съкратиха дефицита в бюджетите си и успешно проведоха или са предприели структурни реформи - Латвия, Португалия, Ирландия, Испания и Гърция.

"Да, истина е, че икономическата политика, която ние в ЕС водим, представлява предизвикателство за всеки политик. Тя изисква упорство, последователност и единство в продължение на значителен период от време. Никога не сме твърдели, че това ще бъде лесно. Трябва да бъдем сериозни, когато обсъждаме икономическата политика и да не се поддаваме на моментни политически или партийни нагласи", призова Барозу.

Думите на лидера на ЕК бяха продиктувани от провелите се наскоро избори в Италия, където лявоцентристката коалиция с лидер Пиер Луиджи Берсани събра 29.54% от гласовете, следвана от дясноцентристката коалиция на Силвио Берлускони с 29.18%. Трета е партията "Движение 5 звезди" на комедийния актьор Джузепе "Бепе" Грило с 25.55%.

Притесненията на ЕК и на инвеститорите са, че правителство, включващо Берлускони, може да даде заден ход на реформите, прокарани от бившия премиер Марио Монти, който си спечели немалко похвали от Брюксел заради насърчаването на икономиите вместо популизма през изминалата година.

Подкрепи Economic.bg