Бен ван Бюрден е новият изпълнителен директор на Shell

55-годишният служител с 30 години опит в англо-холандската петролна и газова група първоначално не бе сред тримата ръководители, които бяха изтъквани за евентуални заместници на Питър Возер

Royal Dutch Shell ще бъде оглавена от Бен ван Бюрден, директор на маркетинговите дейности, който ще наследи Питър Возер като главен изпълнителен директор, съобщава Financial Times. Това е ход, който се разглежда и като изненада за някои.

Бен ван Бюрден,  55-годишен служител с 30 години опит в англо-холандската петролна и газова група, не бе сред тримата ръководители, които бяха изтъквани за евентуални заместници на Возер, след като той обяви, че се оттегля през май.

Новият изпълнителен директор е завършил инженерна химия в Техническия университет в Делфт, Холандия и се присъединява към Shell през 1983 година. Работил е в Холандия, Малайзия, САЩ и Великобритания. Директор на маркетинговите дейности е от януари насам.

От компанията заявиха, че Бен ван Бюрден, чиято длъжност е директор надолу по веригата, ще поеме ролята в началото на следващата година, въпреки че Возер няма да напусне групата до края на март 2014.

Назначението е смятано за атрактивно и нетрадиционно, защото ръководителите на големите петролни компании са традиционно хора от високите етажи на групата.

Акциите на Shell се покачиха с 0,4 на сто до 22,28 паунда в ранната търговия в Лондон във вторник.

Коментари: 0