Бензиностанциите останаха без линейки за празниците

18 екипа са на разположение в столицата и околностите ѝ днес

Автор: Стилиян Гребеничарски

Идеята на Столична община да има дежурни линейки, ситуирани в някои от бензиностанциите в града през празничните дни, няма да се осъществи. Това заяви в ефира на bTV заместник-кмета на столицата и бивш директор на ВМА ген. Стоян Тонев.

Мярката имаше за цел да преодолее проблема с недостига на екипи в града, а допълнителният ресурс ще бъде осигурен от общинските болници. Проблемът, който налага отлагането е свързан с липсата на нормативна уредба, която да позволява на лекари от болнични заведения да използват автомобили на Центъра за спешна помощ. Има и технически пречки със застраховки и оборудване. Генерал Тонев изрази оптимизъм, че все пак до края на май ще бъде създадена организация и линейки да бъдат разположени в някои от бензиностанциите в София.

В София на празничния ден има 18 дежурни екипа, посочи д-р Ангел Ангелов от Центъра за спешна помощ в столицата. Четиринадесет от тези екипа обслужват града, а четири филиали с покритие на 47 села. По стандарт трябва да има на разположение 38 линейки, а причина за сериозното разминаване е големият недостиг на кадри в Спешната помощ. Само в столичната Спешна помощ има обявени 94 свободни работни места, но интерес почти липсва. Според д-р Ангелов, на този етап Спешна помощ няма необходимия ресурс за да изпраща екипи извън Центъра и неговите филиали.

Коментари: 0