Без лихви по прогнозните сметки за парно

Столичните общински съветници не можаха да решат как парното да се отчита всеки месец

"Топлофикация София" има един месец, за да предложи проект, предвиждащ отпадане на лихвите по прогнозните сметки. Решението беше прието на днешното заседание на Столичния общински съвет.

Отпадането на лихвите е заложено в одобрения от общинските съветници план за подобряване на отчитането и обслужването на клиентите на "Топлофикация". Задачата на дружеството е да изготви проект за споразумение между абоната и "Топлофикация".  В него ще се записва погасителен план, който ако се изпълнява точно, няма да се начисляват лихви.

По-голямата част от днешното заседанието на СОС премина в размишления как може да се отчита парното всички месец, за да може хората да разберат, колко са изразходвали и за какво плащат, предаде kmeta.bg.

Има три начина за вземане на данни от топломерите всеки месец - дистанционно, самоотчитане или заявка за посещение на техник от фирмата топлинен счетоводител, обясни шефката на групата на ГЕРБ в съвета Малина Едрева. Тя уточни, че ако се приеме домоуправителите да четат топломерите, те трябва да бъдат специално обучени, защото реалното потребление не се изразявало в точни цифри на уреда. Има и друга подробност, че дори и да се промени общинската наредба, като се включи самоотчитането, трябва да се промени и Закона за етажната собственост.

Премахването на топлинните счетоводители пък влече след себе си още по-големи неприятности. За да се случи това, първо трябва да се промени закона, тъй като те са записани в нормативната уреба, а след това и да се закрият компаниите. От фирмите, които се занимават с отчитането са декларирали, че могат да отпуснат едно допълнително междинно отчитане. За ежемесчени посещения обаче потребителите ще трябва да си плащат.

Коментари: 0