Без режим на тока и водата в Добрич

Основно предизвикателство през следващата година е разплащането на 1 млрд. лв. по програма „Регионално развитие”

132 ~ 2 мин. четене

Няма да се стигне до спиране на тока и водата в Добрич. Проблемът е решен тъй като плащането на ВиК в града е разсрочено. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред БНР. Преди няколко дни електроразпределителното дружество информира, че ще спре електрозахранването на съоръженията на водното дружество заради неизплатени задължения към „Енрго-Про”. Водата в областта се добива изцяло с електрически помпи от голяма дълбочина.

Тя увери, че вече нещата са под контрол и че оттук нататък няма да има спиране на тока, както и на водата.

Павлова посочи, че от 10 млн. задължения, 8,5 млн. са дългове на живеещите в Добричко. Тя посочи, че ВиК мрежата в цялата страна е стара и неподдържана. Министърът припомни, че са предложени реформа в управлението на този сектор, за да се решат проблемите.

„Още в петък късно вечерта, е проведен личен разговор с представители на електроразпределителното дружество, направено е споразумение, за два часа със заем е платена частично дължимата сума – 50% от нея. Тя възлиза общо на 5 млн. лв.”, каза Павлова.

Останалото плащане ще бъде разсрочено в следващите месеци. Оттук нататък започват мерки по ограничаване на разходите и количеството използвана електроенергия от водното дружество в Добрич.

Ръководителят на дружеството вече е поел отговорността и той трябва да бъде освободен, каза Павлова. Прокуратата е сезирана за „Енерго про”.

Министърът заяви още , че основното предизвикателство през следващата година е разплащането на 1 млрд. лв. по проекти по програма „Регионално развитие”. По думите й целта е постижима, но подчерта, че има и много рискови проекти.

Павлова допълни, че от днес започва медийното представяне на кампанията за саниране на жилищни сгради. От утре екипи започват обиколка във всички области в общо 36 града, като целта е разясняване ползата от проектите и в помощ на желаещите да се възползват от тях. 

Подкрепи Economic.bg