Без сделка за Виваком

Турският оператор "Тюрксел" е получила отказ на офертата си, но според слуховете има интерес и към "Глобул"

Мобилният гигант Тюрксел обяви, че е получил официално писмо, в което собственикът на българската Виваком съобщава, че се отказва от продажбата на компанията.

Най-големият турски мобилен оператор бе единственият стратегически инвеститор в наддаването за българския телеком, проведено от кредиторити на компанията. Останалите две оферти бяха подадени от финансови инвеститори - руската банка ВТБ и компания на един от предишните собственици на Виваком - Тор Бьолголфсон.

Затъналата в дългове Виваком е управлявана от Пайнбридж Инвестмънтс, която е собственост на медийния магнат Ричард Ли.

Кредиторите на телекома, които са повече от 20 финансови институции, са решили да отхвърлят като незадоволителни офертите на всички кандидат-купувачи и да трансформират дълговете на българския телеком в акции. Целта е компанията да бъде преобразена, така че да стане много по-атрактивна и скъпа за бъдеща препродажба на стратегически инвеститор.

Тюрксел обаче ще продължи да прави оценка на възможностите за закупуване на други подобни оператори, каза на пресконференция изпълнителният директор Сюрея Джилив.

Според слухове, турската компания е пренасочила плановете си за българския пазар в посока "Глобул". Гръцкият собственик на оператора "Космоте" е склонен да продава при добра оферта.

Коментари: 0