Бизнесът и синдикатите искат бързо сформиране на правителство

Има много парещи проблеми, които трябва да се решават оперативно, смята председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев

Снимка: БНР

204 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Трябва бързо да се състави правителство, което да поеме определена отговорност. Това каза в предаването "Неделя 150" председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той изброи кои са важните неща, с които трябва да се захване новото правителство.

Първо, продължаване преговорите в ЕС за новата програма 2014 - 2020 година, бюджета, разпределението на фондовете. Тъй като България разчита много на европейските средства, е важно да имаме легитимно правителство, което с опит и умения да проведе тези разговори и България да получи сериозна подкрепа от ЕС. Вторият съществен момент, е тежкото състояние на приходната част на бюджета, закритите работни места, голямата безработица, в това число и огромната младежка безработица. Икономиката се нуждае от спасителни мерки. Изпълнението на бюджета е "на ръба". Създаването на добър образ на българската икономика, който да привлече както чуждестранни, така и български инвеститори. Да могат да се раздвижат заспалите средства в българската банкова система. Това са съществени проблеми, които зависят от доверието на бизнеса към бъдещото правителство и мерките, които ще вземе, каза Данев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров, каза в предаването "Неделя 150", че синдикатите очакват стабилизация в страната.

Основният приоритет на новото правителство трябва да бъде борбата с бедността и изключването. Няма как де не се започне с безработицата и доходите. Те са безспорен приоритет. Всички знаем, че е тежко. Бюджетът трябва да се ревизира и може би да се актуализира, защото това, което ще се намери там, може би няма да стига. Трябва да се намери консенсус за разширяване и увеличаване на данъчните приходи. Допълнителни данъчни приходи особено от акцизните стоки - горива, цигари, алкохол. Трябва да се остави доход в населението и това може да стане най - бързо с въвеждане на необлагаем минимум още от средата на годината. Това означава 400 - 450 млн. лева да останат в българите. Трябва да се мисли и за увеличаване на минималната работна заплата с около 30 лева, т.е. да стане 340 лева от първи юли. Другата стъпка е подпомагане на социално онеправданите и застрашените от изключване. Нужна е целева програма за младежката безработица, каза Пламен Димитров.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, без излишно протакане трябва да се състави правителство.

Има много парещи проблеми, които трябва да се решават оперативно. Трябва да се започне с регулиране на монополите и възстановяването на пазара на конкурентната среда, с разграждане на изкуствено създадените монополи и олигополи. Трябва дискусия за приоритетите "България 2020". Ние също смятаме, че има резерв за увеличаване на приходите, но по пътя на увеличаване на събираемостта. При увеличаване на събираемостта можем да мислим за подпомагане на най - ниско доходните слоеве от населението, но не чрез въвеждане на необлагаем минимум, а по линията на социалното подпомагане. Увеличаването на минималната заплата е грешна стъпка, която ще доведе до намаляване на заетостта и увеличаване на безработицата, заключи Васил Велев.

Подкрепи Economic.bg