Бобева иска закон за държавните предприятия

Държавата не е лош стопанин, смята вицепремиерът

76 ~ 1 мин. четене

Цялата система на управление на предприятията, в които има над 50% държавно участие трябва да се регулира със закон. Държавата не е лош стопанин, обяви вицепремиерът Даниела Бобева пред БНР. Според нея те трябва да се регулират трайно, не с постановления на МС, а със закон. Бобева подчерта, че тази инициатива е част от програмата на правителството за насърчаване на икономическия растеж.

Вицепремиерът изрази изненада, че в България все още има 249 предприятия, с повече от 50 процента държавно участие. "Имаме 249 предприятия с над 50% държавно участие, чиято нетна печалба е 220 млн. лв., като се изключи БЕХ, а задълженията възлизат на 9 млрд. 850 хил. лв., от които 5 млрд. са краткосрочни задължения. Тези 249 фирми формират една значителна част от заетостта, а също и от брутния вътрешен продукт на държавата", добави Бобева.

"Другото е липсата на сигурност в тези предприятия. Затова смятаме, че със закон трябва те да се уредят. В бордовете всеки носи отговорност в рамките на търговския закон. Не приемам това, че представителите на държавата , които участват в търговските бордове, не получават пари. Това не ги стимулира", заяви Бобева.

Бобева съобщи, че се връща от Виена и там е имала срещи с ръководители на страните от Югоизточна Европа - Албания, Косово, Македония. Сред темите на обсъждане били коридор № 8 и проектите по дунавската стратегия.

Подкрепи Economic.bg