Учени в Садово създадоха фъстък - афродизиак

"Орфей" вече е вписан в сортовата листа на България

280 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Български учени от Института по растителни генетични ресурси в Садово създадоха фъстък-афродизиак с дъх на печен бадем. Той носи името на митичния тракийски певец "Орфей" и вече е официално вписан в сортовата листа на България, предаде Агенция "Фокус".

Новият фъстък спада към сорто-тип "Валенция", обясни гл. ас. д-р Станислав Стаматов. По думите му маслодайната култура не може да се сбърка, тъй като ядките й са обвити в кремаво-бели люспи, а всички култури, създадени до момента там са с червен цвят на обвивката.

"Орфей" е с висок потенциал на продуктивност и е устойчив на икономически важните болести, които поразяват фъстъците. От него се получават високи добиви, които надвишават със 17% националния стандарт "Калина". Ядките са много едри - 890 грама маса на 1000 семена. Те се доближават до най-едрите ядки от Виргинските сортове, отглеждани в чужбина.

Д-р Стаматов подчерта, че белият фъстък е нискокалоричен, като хранителната му стойност е 601 kcal , срещу 650 kcal при останалите български сортове. Друго ценно качество на сорта е съдържанието на незаменими аминокиселини, които са завишени с 5-6% спрямо останалите сортове. Белтъчното съдържание на фъстъка е над 29%. Той има високо съдържание на витамини В и Е. Всички тези качества нареждат белите фъстъци сред родните афродизиаци.

Подкрепи Economic.bg