Boeing с поръчка за близо $9 млрд.

50 от машините ще са от новото поколение на 737 - Max 8

Boeing с поръчка за близо $9 млрд.
3593 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Boeing спечели поръчка за производството на 82 самолета на стойност 8,8 млрд. долара от BOC Aviation, съобщава Bloomberg. Наемодателят на търговски самолети прави най-голямата си поръчка, за да задоволи нарастващото търсене за пътувания в Азия.

Осемдесет от машините ще са от семейството 737, като 50 ще бъдат от подобрената версия Max 8 и 30 от настоящата - 737-800. Ще бъдат закупени и два самолета от модела 777 с широк корпус. „Ние искаме да сме част от „по-младия“ сегмент на пазара. Доставките ще се осъществят от 2016 до 2021 г.  

Държим да притежаваме най-ефективните в разхода на гориво машини“, казва Робърт Мартин, управляващ директор на купувача, който е и част от Bank of China.

Лизингодателите в Източна Азия отбелязват сериозна активност на пазара през последните месеци. Самият BOC Aviation заяви 43 джета и от другия глобален лидер - Airbus. Европейската компания получи поръчка за 11,8 млрд. долара и от японския наемодател SMBC. China Aircraft Leasing Group Holdings също обяви, че ще инвестира в нов летателен парк, след като компанията бе първият лизингодател от региона, излязъл на фондовия пазар през изминалия месец.

След новината, акциите на американския самолетостроител се покачиха с 0,7% до 128,33 долара. Въпреки това, дяловете все още отстъпват с около 6% от началото на годината.

Коментари: 0