Захариева: НЕК е плащала избирателно

Ценовият дефицит в Националната електрическа компания е 50 млн. лв. месечно, посочи служебният вицепремиер

Захариева: НЕК е плащала избирателно

Снимка: БГНЕС

3683 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

„Установени са неравномерни плащания от НЕК към електрическите централи“, това заяви служебният вицепремиер с ресор икономика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева в ефира на БНТ.

Средно Националната електрическа компания изплаща 53% от дължимите суми, но за някои електроцентрали този процент е по-нисък, а за други надхвърля 90%. В момента се извършва проверка и първите резултати за периода януари-юли тази година ще бъдат оповестени скоро. „Нямам представа как са се определяли плащанията“, добави тя.

Захариева изрази надежда, че режим на тока няма да има а регулаторът ще вземе необходимите решения за стабилизирането на сектора.  Тя посочи, че НЕК трупа по 50 млн. лв. ценови дефицит месечно, което се отразява на всички участници по веригата и те трупат загуби.

Вицепремиерът заяви, че един от приоритетите на служебния кабинет – енергийният борд, ще включва максимално широк кръг от експерти от всички заинтересовани страни. Ще се разчита на помощ и от Международни институции като Европейската комисия, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Министърът на регионалното развитие коментира и информацията за продължаващи доставки на тръби за проекта „Южен поток“. Според нея те са резултат от поръчки, които са направени преди да се нареди спиране на работата по проекта и материалите ще стоят на склад. „Южен поток ще го има. Проектът е важен, тъй като диверсифицира пътищата за доставка на природен газ, но трябва да се случи по европейските правила“, обяви позицията си Захариева. Тя подчерта, че той не е важен само за България, но и за много други страни в Европа.

Екатерина Захариева съобщи, че за да не се изпусне строителния сезон са възобновени плащания към общини и други бенефициенти, спрени от март насам. По двете замразени оси на ОП Регионално развитие са започнали разплащания за 188 млн. лв. Предстои да стартират и такива по ОП Околна среда за 100 млн. лв. Тя изтъкна, че освен неразплатените средства, има още около 400 млн. лв., за които дейности са извършени, но не са фактурирани.

„Предвид притеснителното състояние на бюджета, може би ще се наложи вземане на нов външен дълг в бъдеще“, коментира тя някои твърдения от последните седмици.

Коментари: 0