Boeing завършва изпитанията на модела 787 Dreamliner

Компанията ще анализира данните и ще ги представи на Федералната авиационна администрация на САЩ

164 ~ 1 мин. четене

Американският самолетостроителен гигант Boeing направи успешен тестов полет на модела си 787 Dreamliner. След него компанията е все по-близо до доказване на безопасността на преправената система на батериите, която не позволява запалване или прегряване на батериите, пише Reuters.

След последния тестов полет в петък Boeing е все по-близо до възобновяване на пътническите полети с Dreamliner и до рестартиране на доставките на самолета. Това трябва да спре милионите долари загуба, които авиокомпанията натрупа, след като високотехнологичният самолет беше заземен за повече от два месеца. Остава регулаторите в САЩ, Япония и Европа да решат дали литиево-йонните батерии са безопасни.

"Boeing ще събере и анализира данните, и през следващите дни ще представи резултатите на Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA)", се казва в съобщение на самолетната корпорация.

Най-големите клиенти на Dreamliner са японските авиокомпании All Nippon Airways и Japan Airlines. Самолетът беше заземен в средата на януари, след като най-сериозните инциденти станаха именно при полети на двата японски превозвача. Батерията на Boeing 787, собственост на Japan Airlines, се запали, а неизправност при полет на All Nippon Airways принуди пилотите на превозвача да направят аварийно кацане.

Подкрепи Economic.bg