Борисов: Реално сме в Шенген

Според премиерът страната ни изпълнява на 100% всички критерии за присъединяване към свободното пространство

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

По начина, по който България пази границите, отдавна сме в Шенген. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Словакия Роберт Фицо, предаде "Фокус". По неговите думи единствено Финландия, Дания и България спазват Маастрихтските критерии.

„Може да спите спокойно, България се справя прекрасно", отговори Бойко Борисов на въпрос на словашка телевизия за това, дали България е готова технически с критериите.

„Ние сме в момента единствената надеждна граница на Европейския съюз на границата с Турция. Българската държава всеки ден харчи огромни пари, за да покрива миграционния натиск от Сирия. Аз се надявам този опасен прецедент, който създаде Холандия, да бъде решен. Защото ние харчим огромни пари, за да пазим Европейския съюз. Стотици са вече бежанците, които са в България. Ние така охраняваме границата и поемаме всички пасиви, като реален член на Шенген. А ние не сме изпълнили 99 % от критериите, ние сме изпълнили 100% от критериите. Ако въведат 120% критерии, то и Словакия трябва да ги изпълнява", каза Бойко Борисов.

„Ако останалите държави спазваха Маастрихтските критерии, нямаше да имаме финансова и дългова криза в Европа. Всички щяха да имат под 3% бюджетен дефицит. България е втора в Европа по нисък външен дълг и има под 2% бюджетен дефицит", каза Борисов.

Коментари: 0