"Булгаргаз" чака 166 млн. от топлофикациите (обновена)

Продължаваме да покриваме задълженията си, няма да спираме топлата вода, казаха от „Топлофикация-София”

Автор: Десислава Янкова

Столичани може да останат без топла вода заради непогасени сметки на „Топлофикация-София” към „Булгаргаз”. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на държавната газова компания Димитър Гогов след заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

По думите на Гогов компанията е поставила ултиматум на общинското дружество, според който столичното парно трябва да погаси половината от дължимата сума. Ако това не стане, от другата седмица столичани ще останат без топла вода.

Дълговете на топлофикациите към „Булгаргаз” са в размер на 166 млн. лв. От тях 150 млн. лв. са на „Топлофикация-София”.

Той уточни, че преди началото на отоплителния сезон размерът на задължението на столичната топлофикация е бил 74 милиона лева, а всичко останало е натрупано след 1 октомври. По думите му подгряването на водата на абонатите може да стане с мазут.

Искането на дружеството за по-скъп природен газ беше отрязано от регулатора, като комисията разреши увеличение на цената на природния газ с 4,88 процента, вместо исканите от обществения снабдител 16 процента.

В заявеното от газовата компания поскъпване не е включена законната надбавка от 2 процента върху цената, която отива за издръжка на доставчика, нито недовзетите приходи от предишни натискания на увеличението на газовата цена.

Очакванията са по-ниското разрешено от регулатора увеличение и дълговете на топлофикациите да доведат до тежки финансови проблеми за „Булгаргаз”. Това ще затрудни осигуряването на достатъчно количество газ за хранилището в Чирен през зимата.

Затова е и твърде вероятно зимните газови запаси на страната ни да не бъдат попълнени изцяло. Причината е именно липсата на достатъчно налични средства, с които „Булгаргаз” да плати на „Газпром” количествата природна газ.

„Топлофикация-София” продължава да покрива регулярно задълженията си към „Булгаргаз” и няма да допусне спиране на топлата вода на столичани от 2 юли 2012 г., коментираха от общинското дружество.

От общинското дружество посочиха, че към момента дължат на газовата компания 141 млн. лв. Сумата е натрупана от задължения за последните два отоплителни сезона.

От столичното парно припомнят, че плащат консумирания от абонатите природен газ авансово, а събират дължимите от клиентите си суми до два месеа, след като те са получили месечните си фактури.

„Именно заради спецификата на паричния поток и рекордно високата цена на синьото гориво „Топлофикация-София” натрупа и не успява да наваксва изплащането на нови близо 70 млн. лв., натрупани от фактуриран газ през най-студените зимни месеци за отоплителен сезон 2011-2012 г.”, се посочва в съобщение на дружеството.

От началото на годината до днес държавната газова компания е фактурирала на столичното парно 331 млн. лв. за потребен природен газ, от които компанията вече е превела 328 млн. лв. текущи задължения, близо 13 млн. лв. стари дългове и 2 млн. лв. за последните два дни или общо 342 млн. лв. Допълнително „Топлофикацация-София” има да получава забавени плащания от Националната електрическа компания в размер на 15 млн. лв, които по силата на тристранно споразумение, се превеждат директно на газовия доставчик. 

 

 

Коментари: 0