България последна по енергийна сигурност

Данните обхващат 75-те най-големи потребители на енергия в света

България последна по енергийна сигурност
552 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Нивото на енергийната сигурност в България е най-ниското сред 75-те държави с най-голямо потребление на енергия в света. Това се казва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от БТА.

Заключението се базира на данни на американския Institute for 21st Century Energy, който е част от Търговската камара на САЩ. Според проучването, позицията се дължи на комбинация от редица негативни ключови фактори - бедност на енергийни ресурси, зависимост от един доставчик и едно трасе за доставки на петрол и природен газ, както и високата относителна консумация на енергия от икономиката.

От центъра за изследване на демокрацията посочват, че тези фактори се утежняват от „завладяването на енергетиката от частни местни и чуждестранни, включително и държавни интереси“. Според авторите това е забележимо при големите енергийни проекти, които са във фокуса на общественото внимание през последните години - АЕЦ „Белене”, новите мощности на АЕЦ „Козлодуй”, газопровода „Южен поток”, „Цанков камък” и др.

Като резултат от недалновидната политика се явява влошеното финансово състояние на НЕК, което от своя страна може да е потенциален риск за енергийната сигурност в бъдеще.

Все пак, по един от елементите на класацията - енергийната зависимост, по данни на Европейския парламент, в страната ни тя е под средната стойност за ЕС. Основната причина за това е производството и износа на електричество, сериозна част, от което е произведено с местни суровини - въглища и ВЕИ.

„Народното събрание трябва да изтегли политическото ръководство на държавните дружества в енергетиката с цел да се осигури прозрачност при вземането на корпоративните решения”, се казва в доклада. От Центъра изтъкват това като основна стъпка при преразглеждането на енергийната политика и изолирането на „чуждите интереси в сектора”. Друг подчертан недостатък е лимитираният капацитет на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).Подкрепи Economic.bg