България се нуждае от 1 млрд. лв. за "Южен поток"

Засега няма изгледи тока да поскъпва, категоричен е Делян Добрев

Автор: Атанас Христов

България трябва да осигури 500 млн. евро, или 1 млрд. лв. за газопровода "Южен поток". Това съобщи в ефира на Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

"Основните параметри на проекта са заложени още 2008 г. В четвъртък ще се подпише официалното инвестиционно решение. Това е нормална стъпка, след като са направени редица дейности. Няма нови параметри, с изключение на технически изисквания – дължина на тръбата, колко цола да е…", поясни Добрев. Той е категоричен, че няма нито един параметър, който да е съобщил пред обществото и Парламента. "Няма нищо скрито. Със сигурност българския интерес е защитен", твърди енергийният министър.

"Моето притеснение беше за финансирането от 30%, което трябва да се осигури. Според договора за създаване на компанията за "Южен поток" акционерното участие е 50/50 – за "Газпром" и БЕХ. 30% от парите трябва да са собствени средства. Според експерти тръбата ще струва 3.3 млрд. евро – т.е. всеки акционер трябва да осигури по 500 млн. евро. Не само че ги нямаме, готови сме да ги вложим, но самата инвестиция носи риск", обясни Делян Добрев.

По думите му е много вероятно отстъпката за газа след 1 януари да е по-голяма от 11% договорени до 31 декември. "За шоково поскъпване на тока се заговори след хипотеза от регулатора. Няма да има такова нещо. Имаме достатъчно буфери. Няма предпоставки на този етап за повишение на цената на тока", каза още Добрев.

Коментари: 0