Орешарски: Бюджет 2013 е на обедняване

Главчев: Увеличаваме доходи след постигната финансова стабилност

Автор: Атанас Христов

На въпроса ще обеднеем ли със заложените параметри в Бюджет 2013, бившият финансов министър Пламен Орешарски и настоящ депутат отговори "да".

Зам.-председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев заяви, че бюджетът за следващата година е концентриран върху доходите, тъй като се предвижда увеличение на пенсиите и минималната заплата. "След като постигнахме финансова стабилност, която е призната от всички, обърнахме внимание и на доходите", коментира Главчев. Двамата народни представители бяха гости в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Това не е точно концентрация върху доходите, след 4-годишно замразяване. Увеличението е малко. Натрупаната инфлация, дори по хармонизирания индекс е 10%. Скромните увеличения са похвални, но не може да се твърди, че доходите реално се увеличават", контрира Пламен Орешарски.

"Не може при ръст на доходите да се говори за обедняване. Няма да повишаваме доходите за сметка на дефицит", категоричен е Главчев.

"В нашия мандат регулярно се увеличаваха пенсии – без значение дали има избори или не. Сега виждаме увеличени 3 месеца преди изборите и 3 години и 9 месеца замразени пенсии", защити управлението на "Тройната коалиция" Пламен Орешарски.

Димитър Главчев обаче му опонира, че и по тяхно управление са увеличавани доходите - вдовишката добавка, която е увеличена без да има избори, както и пенсиите през 2012 г. "Смятаме, че е по-правилно да даваме пари за детски градини, а не да стимулираме професията "майка", коментира още Главчев. Той е категоричен, че Бюджет 2013 ще издържи и след изборите догодина.

Коментари: 0