България в топ 10 на най-нещастните нации

6302 ~ 2 мин. четене

България попадна в ТОП 10 на най-малко щастливите нации в света.

 

Страната ни се нарежда редом до Чад, Конго, Танзания, Брунди и Хаити по този показател, заемайки 147-мо място от 158 държави в класация на ООН, представена вчера.

Най-щастливите страни, които са и най-богатите, се намират на Скандинавския полуостров и в северна Европа – първа е Дания, следвана от Норвегия, Финландия и Холандия.
 

В топ 10 влизат още Канада, Швейцария, Швеция, Нова Зеландия, Австралия и Ирландия.
 

Богатството обаче не е основният критерий, който определя чувството за удовлетвореност от живота, става ясно от изводите на първия Световния доклад за щастието (World Happiness Report 2012). Подредбата му е направена въз основа на оценка от 0 до 10.
 

Критериите са разнообразни – от политическа система през богатство и работа до физическо здраве. Най-високите оценки са от порядъка на 7,3, България е около 4, а най-ниската – 3,1 принадлежи на Того.
 

Взети заедно, политическата свобода, силните социални мрежи и отсъствието на корупция са по-важни за хората от месечните им приходи. Това разбиране е ключовата разлика между най-щастливите и най-нещастните държави, където основно парите правят хората щастливи.
 

Пример за това е САЩ, която попада под №11 в класацията, където за последните 30 години има бум на икономическото развитие, но усещането за щастие е почти без изменение.
 

Преди България е Грузия. Македония, която също е преди нас, е другата европейска държава, която попада сред последните 20 страни в класацията. По-щастливи от нас са в Афганистан, Пакистан и Палестина.
 

Като цяло светът е станал малко по-щастливо място за последните 3 десетилетия, твърди докладът. В личен план стабилното семейство, здравето и сигурността на работното място са най-важни.
 

Иначе жените са по-щастливи от мъжете, а ниските нива на щастие се наблюдават в средата на човешкия живот.
 

Подкрепи Economic.bg