Български автор спечели награда на BBC за разказ

29-годишният Мирослав Пенков живее и учи в САЩ от 2001 г. и в момента преподава творческо писане в Университета на Северен Тексас

172 ~ 1 мин. четене

Българският писател Мирослав Пенков спечели международната награда на BBC и премия от 15 000 паунда за разказа си "На изток от Запада", съобщи британската медия. Победителят бе обявен на официална церемония в Лондон.

Конкурсът на британската телевизия за разказ се провежда от 2006 година. Тази година той позволи в него да вземат участие и чуждестранни автори в чест на Олимпийските игри. Догодина той отново ще бъде само за автори, живеещи в Обединеното кралство.

Южноафриканската писателка Хенриета Роуз-Инес е вторият отличен автор. Тя е наградена с 2500 паунда за своя разказ "Убежище".

Съдиите от журито заявиха, че са били единодушни в избора си за разказа на Пенков за живота в България по време и след Студената война. Според организаторите "На изток от Запада" изследва "трудностите за любовта, връзките и идентичността в регион, сполетян от конфликти".

"Исках за напиша история за онези българи, които бяха отделени от родината ни и които неизбежно ще изгубят, ако вече не са го изгубили, чувство да си българин. Същевременно исках да напиша история за себе си, в чужбина, в Америка и сам в много отношения, с огромен океан между мен и хората, които обичам", коментира авторът пред BBC.

29-годишният Пенков живее и учи в САЩ от 2001 г. В момента той преподава творческо писане в Университета на Северен Тексас. Разказът "На Изток от Запада" дава името и на сборника с други творби на българина.

Подкрепи Economic.bg